Top choices

- Cathérine Ongenae from De Redactie

Achterwaarts en op hoge hielen – Cathérine Ongenae

Quota voor vrouwen zijn niet alleen belangrijk omdat het “politiek correct” is: diversiteit is goed voor de gezondheid van een organisatie, én van de samenleving.

Op straffe van boetes meer vrouwen in raden van bestuur dwingen: het werkt. In 2017 gaat de wet van kracht die bepaalt dat 33 procent van de leden van bestuursraden een vrouw moet zijn. In de aanloop naar die deadline is hun aantal op zes jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Vaststelling 1: Een dwingende aanpak is nodig.
Vaststelling 2: We zijn nog lang niet aan die 33 procent.

Hoe komt dat?

Kunnen ze dat wel?

In de hele discussie over vrouwen in de topregionen van politiek, administratie en economie, hoor je veel argumenten tegen die quota. ‘Vrouwen willen niet’. ‘We vinden geen competente vrouwen’. ‘Vrouwen hebben niet zo’n goede netwerken’.

Justin Trudeau, de premier van Canada, hoef je niet meer te overtuigen van het voordeel van diversiteit bij beleidsmakers. In het World Economic Forum in Davos sprak hij afgelopen week over hoe normaal gendergelijkheid eigenlijk zou moeten zijn. Trudeau wist vorig najaar als eerste regeringsleider ooit een regering samen te stellen die voor de helft uit vrouwen bestaat. Op de vraag ‘waarom?’, had hij een eenvoudig antwoord: ‘Omdat het 2015 is’. Toch spraken de commentaren onder de nieuwsartikels boekdelen. Nooit maakten mensen zich zoveel zorgen over de kwaliteit van een regering: zouden die vrouwen dat wel kunnen?

Read more